Waar let ik op tijdens een bezichtiging?

Yes! Je droomwoning staat te koop, en je hebt een afspraak gemaakt voor een bezichtiging. Maar waar let je nu op? Met deze tips ben je optimaal voorbereid op een eerste bezichtiging!

 

Checklist
Neem een checklist mee naar je bezichtiging. Het is altijd handig om wat punten of vragen op papier te hebben. Laat anderen in je omgeving ook naar deze lijst kijken en eventueel de vragen aanvullen. Vergeet ook niet om je eigen gereedschap mee te nemen zoals een meetlint, waterpas, en een fotocamera. Niet alleen gereedschap kan handig zijn bij een bezichtiging, maar let ook op de volgende zaken: scheuren in de muren, gaatjes in het hout, vochtproblemen of oud stucwerk, verzakkingen en asbest.

 

Verliefd
Ben je zo enthousiast over de woning en zie je, jezelf helemaal wonen en leven in de buurt? Laat dit dan niet al te overduidelijk merken. Probeer je enthousiasme in bedwang te houden om een betere onderhandelingspositie te creëren.

 

Weet waar je naartoe moet
Het komt vaker voor dan je denkt, de makelaar ontvangt een paniektelefoontje van bezoekers die niet weten waar het te bezichtigen huis staat. Kijk vooraf even waar je naar toe moet, dat scheelt een hoop stress.

 

Laat de kids thuis
Uiteraard is het belangrijk om kinderen bij een verhuizing te betrekken. Maar of het nu zo handig is om ze gelijk de eerste bezichtiging al mee te nemen? Ze eisen bij een bezichtiging vaak (te) veel aandacht, willen overal met hun vingertjes aanzitten en bezitten vaak niet het grootste geduld. Dat kan, leert de praktijk, zo afleiden dat je bij vertrek een groot deel van het huis ‘gemist’ hebt. Betrek de kinderen dus pas bij latere bezichtigingen.

 

Mobiel gebruik
Natuurlijk is het leuk om je hele sociale kring op de hoogte te houden van je bezichtiging. Maar misschien beter om je te concentreren op de woning in plaats van je sociale leven. Tuurlijk is het handig om foto’s te maken om hier later nog eens naar te kijken hoe het er precies uitzag. Beperk het gebruik van je mobiele telefoon tijdens een bezichtiging.

 

Doe alsof je thuis bent
Tijdens de bezichtiging is het handig om eens wat kasten open te trekken, de kranen te laten lopen en het toilet doortrekken. Op deze manier kun je onaangename verrassingen voorkomen.

 

Kruipruimte, kelder en meterkast.
Bekijk tijdens je bezichtiging ook de kruipruimte of kelder. Hier kun je zien hoe de woning er aan toe is als het gaat om vocht. Gebruik je zintuigen, ruikt het muf? Dan zou er wel eens iets vochtigs aan het schimmelen kunnen zijn…
De meterkast is ook altijd handig om deze even te bekijken. Controleer of er een aparte groep voor alle keukenapparatuur is en, mocht je in een oud huis staan, een aardlekschakelaar.

 

Neem contact op met de makelaar
Wel of geen interesse in de woning? Het is altijd goed om na een bezichtiging toch de makelaar even op de hoogte te brengen. Vond je dit huis niks, de makelaar kan ook op basis van jouw feedback misschien iets anders aanbieden.

Terug naar overzicht